روز خبرنگار، روز آگاهی سازی مردم
روز خبرنگار در ایران یکی از به یاد ماندنیترین روزهایی است که هرسال مردم ایران آن را گرامی میدارند. خبرنگاران در زندگی ما نقش مهمی دارند. آنها اولین افرادی هستند که از رویدادهای سراسر جهان مطلع میشوند و از طریق رسانه یا مکتوب آنها را به اطلاع ما میرسانند.
در دنیای امروزی که مدام درگیر اتفاقات عجیبی هستیم، وجود خبرنگاران بسیار ضروری است. خبرنگاران اخبار را با روشهای مختلف به مردم ارائه میدهند و به آنها کمک میکنند که اتفاقات پیش آمده را بپذیرند.
ذکر این نکته ضروری است که گزارشگری و روزنامه نگاری دو رشته مجزا هستند. گرچه هر دو بخش مهمی از صنعت خبر را تشکیل میدهند. اما ما قصد داریم در این مطلب به روز خبرنگار در ایران بپردازیم.
خبرنگاری در ایران جزء سختترین شغلهای موجود است که گاهی جان خبرنگار را هم تهدید میکند. ریشه نامگذاری روز ملی خبرنگار هم به خاطر حادثه تلخ و غمگینی است که برای خبرنگار جوان ما در کشور افغانستان رخ داد. به همین جهت میخواهیم به روز خبرنگار در ایران بپردازیم که بدانیم چرا خبرنگاری شغلی محبوب اما دشوار است.
نگاهی به تاریخ روز ملی حرفه خبرنگاری
روز خبرنگار در ایران مصادف با 17 مرداد است. این روز در تقویم ایران به مناسبت یاد و خاطره محمود صارمی که در افغانستان ترور شد، ثبت شده است.
در جریان جنگ میان شمال افغانستان و طالبان که در سال 1997 صورت گرفت، ایران از افعانستان دفاع کرد. سپس پس از یک سال طالبان توانستند که شهر مزار شریف را که کنسولگری ایران در آن واقع شده بود را تصرف کنند.
سپس گروهی از مبارزان به کنسولگری ایران حمله کردند و 10 دیپلمات ایرانی و یک خبرنگار در خبرگزاری (ایرنا) به نام محمود صارمی را کشتند. او دو سال بود که بهعنوان رئیس دفتر ایرنا در مزارشریف منصوب شده بود و در سال 1377 فقط 30 سال داشت که جان خود را از دست داد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی به یاد محمود صارمی که در راه وظیفه شهید شد، سالگرد درگذشت وی را روز خبرنگار اعلام کرد. به همین جهت همه خبرنگاران ایرانی در 17 مرداد این روز را به یاد محمود صارمی گرامی میدارند.
به مناسبت روز ملی خلرنگار مسئولین هر ساله مراسمی را در یکی از بزرگترین سالنهای تهران برگزار میکنند. در طی مراسم مقامات سخنرانی میکنند و جوایزی را به روزنامه نگاران و خبرنگاران اهدا میکنند.
خبرنگارکیست
خبرنگار فردی است که اخبار و اطلاعات روز دنیا را جمعآوری میکند و مردم را از رویدادهای مهم در ایران و جهان آگاه میسازد. آنها اطلاعات خود را از طریق منابع موجود بهدست میآورند. این منابع ممکن است شامل مصاحبههای شخصی، تماسها، اخبار ارسال شده از طریق آنتنهای ماهوارهای، جلسات توجیهی خبری و دورههای پرسش و پاسخ شود.
حال این فرد میتواند اطلاعات خود را در مقالات خبری بنویسد و یا گزارشهای خبری که تهیه کرده است را پخش میکند. آنها میتوانند اخبار خود را از طریق روزنامهها، مجلات، تلویزیون و ایستگاههای رادیویی به اطلاع خوانندگان، بینندگان و شنوندگان برسانند.
این شغل، حرفهای جذاب اما سخت است که جز با عشق نمیتوانید در مسیر آن حرکت کنید. زیرا این حرفه در موارد زیادی ممکن است برای شما خطرساز باشد.
خبرنگاران خبری افراد هنری، خلاق، شهودی، حساس، بیانگر و رسا هستند. آنها عاشق نوآوری و ایدههای جدید هستند. همچنین اهل تحقیق، روشنفکر، درون نگر و کنجکاو هستند.
اما از ویژگیهای بارز آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حس
- وضوح
- عینیت
- دقت
- هوشیاری
- سرعت
- آرامش
- کنجکاوی
- شکاکیت
- وقت شناسی
- صبر
- تخیل
- دور اندیشی
- خود انضباطی
- صداقت
- بی باکی و صراحت
- درایت
- ابتکار
- تحرک
- کوشش
آخرین جمله خبرنگاری که ماندگار شد
محمود صارمی این جمله را در آخرین لحظات زندگی خود به یادگار گذاشته اشت:
“اسم من محمود صارمی است. من خبرنگار ایرنا هستم. مزار شریف بهدست طالبان افتاده است. ” این خبر قرار بود شروع یک گزارش خبری باشد اما متأسفانه به آخرین جمله او در لحظات آخر زندگیش تبدیل شد. بنابراین اکنون میتوانیم درک کنیم که این حرفه گرچه شیرین و جذاب است اما به عاشقانی نیاز دارد که سختیهای آن را بر دوش بکشند. روز خبرنگار در تقویم ایرانیان برای همیشه ماندگار شده است.
برای آگاهی از آخرین خبرها
ایمیل خود را وارد کنید
رایگان