روز جهانی انیمیشن 28 اکتبر
روز جهانی انیمیشن (IAD) هر سال در 28 اکتبر جشن گرفته میشود. در این روز همه هنرمندان رشته انیمیشن کنار هم جمع میشوند و آن را گرامی میدارند.
از این شکل هنری بیش از 100 سال است که برای تولید کارتون و ایجاد سرگرمی استفاده میشود. در طول سالها، هنرمندان انواع مختلفی از انیمیشن را تولید کردهاند.
در ادامه در مورد روز جهانی انیمیشن، تاریخ و معروفترین آثار سینمایی انیمشین توضیح میدهیم.
تاریخچه روز جهانی انیمیشن
میخواهیم به بهانه روز جهانی انیمیشن نگاهی به تاریخ این هنر بیاندازیم. در آغاز چارلز-امیل رینود در سال 1888 سیستم تصویر متحرک را برای اجرای انیمیشن اختراع کرد. تئاتر اپتیک در موزه گروین پاریس در سال 1892 برگزار شد. این سیستم در واقع دستگاهی بود که با استفاده از 36 آینه، دو فانوس جادویی و یک پروژکتور، تصاویر را روی صفحه نمایش میداد. این تصاویر روی یک نوار بلند نقاشی شده بودند و روی دو قرقره با دست توسط رینود چرخانده میشدند.
در اولین اجرای عموم انیمیشن در موزه پاریس سه نمایش اجرا شد و هر یک از این نمایش حدود 15 دقیقه زمان برد. رینود بهعنوان پروژکتور عمل میکرد و یک نوازنده پیانو هم او را همراهی میکرد. این نمایش تا سال 1900 ادامه پیدا کرد و حدود نیم میلیون نفر بیننده داشت.
سپس انیمیشن در طول سالها تکامل یافت. برادران لومیر فیلم ها را به شکل مدرنتر اجرا کردند و جای دستگاه رینود را گرفتند.
در ادامه امیل کوهل در سال 1908 ، اولین فیلم انیمیشن را از روشهای سنتی که اکنون استفاده میشود، خلق کرد. سپس در سال 1923 برادران دیزنی با نام والت و روی، شرکت والت دیزنی را در کالیفرنیا تأسیس کردند. در ادامه اولین نمایش انیمیشن در سال 1955 به نام «نمایش گامبی» در شبکه NBS نماش داده شد.
همچنین در همان سال، پیکسار انیمشن معروف «داستان اسباببازی» را منتشر کرد. این انیمیشن اولین فیلم انیمیشن رایانهای جهان بود که با ۳۶۲ میلیون دلار درآمد در سراسر جهان، پرفروشترین فیلم سال شد.
در آخر در سال 2002 روز جهانی نمایش توسط انجمن بین المللی فیلم انیمیشن، عضو یونسکو، ASIFA برای اولین بار برگزار شد. این روز به مناسبت تولد انیمیشن، بهعنوان اولین اجرای عمومی تصاویر متحرک تئاتر اپتیک پاریس در 28 اکتبر 1892 انتخاب شد.
حقایقی در مورد روز بین المللی انیمیشن
به مناسبت روز جهانی انیمیشن لازم دانستیم که 5 واقعیت را در مورد انیمیشن بازگو کنیم.
- جنگ سرد: در طول جنگ سرد، آسیفا جشنوارههای فیلمی را در اروپای شرقی برگزار کرد که از طریق انیمیشن بین شرق و غرب پلی شود.
- تبلیغات: آسیفا با انتشار اولین مجله مخصوص انیمیشن به زبانهای فرانسوی، انگلیسی و روسی به ترویج جشنوارهها پرداخت.
- اولین در فرانسه تأسیس شد: اولین جشنواره بین المللی پویانمایی آسیفا در سال 1960 در فرانسه برگزار شد و اکنون این کشور مقصد اصلی هنر انیمیشن است.
- زاگرب: برندگان جایزه بزرگ Animafest Zagreb در کرواسی بهطور خودکار میتوانند در اسکار و جایزه انیمیشن اروپا شرکت کنند.
معروفترین انمیشنها
به بهانه روز جهانی انیمیشن با چند اثر معروف این حوزه آشنا شوید.
انیمیشن وال-یی (WALL-E)
اندرو استنتن این انیمیشن را کارگردانی کرده است. انیمیشن وال یی در مورد آیندهای است که به خاطر وجود زبالههای زیاد، باعث شده است انسان از روی زمین تخلیه شود. در این انیمیشن رباتی را میبینیم که حتی در آخرین لحظات زندگی خود هم باز به بستهبندی زبالهها ادامه میدهد.
انیمیشن شرک (Shrek)
شرک به کارگردانی اندرو آدامسون و ویکی جنسون از معروفترین انیمیشنهای جهان به شمار میرود.
انمیشین شرک پر از المانهای دیزنی است. داستان این انیمیشن دربارهی هیولایی سبز رنگ است که میخواهد از همه مردم دور باشد و در کنار مرداب در آرامش زندگی کند.
انیمیشن مرد عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
این انیمیشن به کارگردانی باب پرسیچتی و پیتر رمزی تولید شده است. این انیمیشن توانست که علاوه بر جذب مخاطب، شاهکاری در آثار هنری هم محسوب شود. به همین جهت تا سالها بهعنوان یکی از بهترین انیمیشنهای تاریخ سینما شناخته شد. داستان این اثر در مورد پسری به اسم مایلز مورالس است که در متروی شهر، توسط یک عنکبوت گزیده میشود و قدرتهایی شبیه به مرد عنکبوتی بهدست میآورد.
انیمیشن شیرشاه (The Lion King)
راجر الرز و راب مینکاف شیرشاه را که یکی از آثار بی نظیر در حوزه انیمیشن است، کارگردانی کردهاند. این اثر یکی از دراماتیکترین و جذابترین انیمیشنهای دیزنی است. ماجرا در مورد حسادت شیری به اسم اسکار است که میخواهد جانشین برادرش موفاسا بهعنوان پادشاه شیرهای آفریقا شود.
بخوانید:
پایان
روز جهانی انیمیشن یکی از لذت بخشترین مناسبتهای هنری است. این روز همه ما را به دوران کودکی میبرد و برای لحظهای باعث میشود از دنیای واقعی بزرگسالی جدا شویم. ما معروفترین آثار انیمیشن را به شما معرفی کردیم. از نظر شما معروفترین انمیشنهای جهان کدامند؟ برای ما بنویسید.