مناسبت هنری

روز ملی سینما و سینماتوگراف

روز ملی سینما برای ایرانیان به‌خصوص کسانی که عاشق فیلم و هنر هستند روز خاص و ویژه‌ای است. در ایران سینما با هویت، فرهنگ، تمدن، دین و تاریخ ایرانی عجین شده است و توانسته آثار ارزشمندی خلق کند.

سینما در ایران بعد از انقلاب و به‌خصوص در چند سال اخیر رونق زیادی داشته است. فیلم‌های ایرانی توانسته‌اند در جشنواره‌های مختلف بین‌المللی حضور داشته باشند و جوایزی کسب کنند.

سینما در ایران طرفدران زیادی دارد و همواره مردم ایران از فیلم‌های خوب در سینماها بسیار استقبال می‌کنند. به همین خاطر در این مقاله به مناسبت روز ملی سینما به تاریخ سینمای ایران می‌پردازیم.

سینما
روز سینما 21 شهریور

درباره ورود سینما به ایران

مظفرالدین‌شاه قاجار در سال ۱۲۷۹ اولین دوربین فیلم‌برداری (دستگاه سینماتوگراف) را به ایران وارد کرد. به همین جهت این روز را آغاز تاریخ سینمای ایران می‌نامند.

مظفر‌الدین‌شاه که همواره عاشق کارناوال‌ها و جشنواره‌ها بوده است در سفر به فرانسه برای اولین بار با دستگاه سینماتوگراف آشنا می‌شود. او به همراه ابراهیم خان عکاس‌باشی به تماشای دستگاه سینماتوگراف می‌نشیند. سپس به‌سرعت دستور خریداری این دستگاه را می‌دهد.

نوشته های مشابه

نخستین سالن سینمای ایران پنج سال بعد از اینکه برادران لومیر سینما را اختراع کردند، ساخته شد. این سالن به نام “سینما سولی” در سال 1279 در شهر تبریز تأسیس شد. اما این سالن به خاطر اینکه فیلم‌های روز جهان را پخش نمی‌کرد، خیلی زود تعطیل شد.

سپس ابراهیم خان عکاس باشی در سال ۱۲۸۳ در خیابان چراغ گاز سالن پخش فیلم را افتتاح کرد و در آن فیلم‌های کمدی کوتاه نمایش می‌داد.  

در نهایت مهدی خان روسی اولین سالن عمومی سینما را در خیابان علاءالدوله تأسیس کرد. بعد از مدتی این سینما به خیابان لاله زار انتقال پیدا کرد.

اولین‌ها در سینمای ایران

حال که به‌صورت مختصر با تاریخ ورود سینما به ایران آشنا شده‌اید، حال می‌خواهیم در مورد اولین رخ دادهای سینمایی به مناسبت روز ملی سینما برای شما بگوییم.

  1. آبی و رابی اولین فیلم صامت سینمای ایران بود. اوانس اوگانیانس این فیلم را در سال 1309 کارگردانی کرد.
  2. دختر لر اولین فیلم ناطق تاریخ سینما در ایران است. خان بهادر اردشیر ایرانی این فیلم را در سال 1312 ساخت.  
  3. شهلا ریاحی اولین زن ایرانی فیلمی با نام مرجان را در سال 56 کارگردانی کرد.
  4. فیلم «طعم گیلاس» به کارگردانی عباس کیارستمی برنده نخل طلای جشنواره کن در سال 1997 شد. این اولین فیلم ایرانی بود که نخل طلای کن را کسب کرد.
  5. فیلم «جدایی» به کارگردانی اصغر فرهادی برای اولین بار توانست در سال 2012 برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شود.
  6. شهاب حسینی اولین بازیگر ایرانی است که توانست برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از جشنواره فیلم کن شود.

بخوانید:

سینما در دوران معاصر

در دوران معاصر فیلم‌های ایران در جهان به شهرت رسیده‌اند. منتقدان بزرگ جهان از فیلم‌های ایرانی به‌عنوان مهم‌ترین آثار هنری جهان تمجید کرده‌اند.

جشنواره‌های بین‌المللی همواره فیلم‌های ایرانی را به خاطر نگاه متفاوت، سبک، ارجاعات فرهنگی متمایزش مورد تقدیر قرار می‌دهد.

کارگردان‌های ایرانی توانسته‌اند در جشنواره‌های معتبر جهانی مانند جشنواره کن، اسکار، ونیز و برلین توجه جهان را به سینمای ایران جلب کنند.

خوب است به مناسبت روز ملی سینما، فیلم‌های ایرانی که توانسته‌اند جوایز جهانی به‌دست آورند به شما معرفی کنیم.

  • درباره الی به کارگردانی اصغر فرهادی جوایزی مانند خرس نقره‌ای بهترین کارگردانی، جایزه‌ی بهترین فیلم جشنواره‌ی ترایبکا، جایزه‌ی بهترین فیلم‌نامه‌ی جشنواره‌ی آسیا پاسیفیک را کسب کرده است.
  • بچه‌های آسمان به کارگردانی مجید مجیدی جایزه‌ی بهترین فیلم خارجی زبان جشنواره‌ی بین‌المللی نیوپورت، پرنده‌ی نقره‌ای بهترین فیلم بین‌المللی سنگاپور به‌دست آورده است.
  • کلوز آپ به کارگردانی عباس کیارستمی بهترین کارگردانی جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم دانکرک، جایزه‌ی ویژه‌ی بهترین کارگردانی و بهترین فیلم جشنواره‌ی دان کراکیو، جایزه‌ی فدراسیون بین‌المللی منتقدان فیلم جشنواره‌ی تورین را از آن خود کرده است.
  • فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی جایزه‌ی بهترین بازیگر مرد جشنواره‌ی کن، جایزه‌ی اسکار بهترین فیلم خارجی زبان، جایزه‌ی بهترین فیلم‌نامه‌ی جشنواره‌ی کن را به‌دست آورده است.
  • پرده به کارگردانی کامبوزیا پرتوی، جعفر پناهی خرس نقره‌ای بهترین فیلم‌نامه از برلین را کسب کرده است.
روز سینما
روز ملی سینما مبارک

نام گذاری سینما

در چهارمین جشن بزرگ سینمای ایران در سال 1379 که با بزرگداشت صدمین سال ورود سینما به ایران همزمان شده بود، 21 شهریور به‌عنوان «روز ملی سینما» نام گذاری شد. به همین جهت هر سال جشن خانه سینما در این روز برگزار می‌شود.

هنرمندان و عاشقان سینما در این روز کنار هم جمع می‌شوند و برای بزرگداشت سینمای ایران مراسمی را برگزار می‌کنند.

آخرین فیلمی که دیده‌اید

درست است که در دو سال اخیر به خاطر همه گیری ویروس کرونا سالن‌های سینما تعطیل شده‌اند. اما سالن‌های سینما با بهتر شدن شرایط بازگشایی شدند و مردم از فیلم‌های روی پرده بسیار استقبال کرده‌اند. شما هم برای ما از آخرین فیلمی که در سینما دیده‌اید، بنویسید و نظر خود را از فیلم‌های روی پرده بگویید.

منبع

https://en.irna.ir/news/83031034/Iranians-to-mark-National-Cinema-Day

حسنیه زاهدی

حسنیه زاهدی هستم، کارشناسی ادبیات نمایشی از دانشگاه هنر و معماری، دارای پنج سال سابقه کاری در حوزه تولید محتوا.

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا